• Mayıs 5, 2021

Ketojenik beslenme nedir?

Ketojenik beslenme nedir?

Ketojenik beslenme nedir?

Son zamanlarda hem dünyada hem de Türkiye’deki popüler beslenme biçimlerinden biri haline gelen ketojenik beslenme, karbonhidrat tüketimini azaltıp proteinler ve yağlara ağırlık veren bir yaşamı tanımlıyor. Son zamanların en merak edilen yaşam biçimlerinden ketojenik beslenme nedir, hangi besinler ketojeniktir? Badem unu nasıl saklanır, Yulaf kepeği nedir? Detaylar yazının devamında…

Ketojenik yiyecekler

Bu sağlıklı yaşam formunu benimseyenlerin sayısı arttıkça, uygun tarifler ve malzemeler de sık sık gündeme geliyor. Türk mutfağında ketojenik beslenmeye uygun hamur işleri de birçok kişinin merak konusu halinde. İşte ketojenik beslenenlerin gönül rahatlığıyla kullanabileceği un çeşitleri…

Badem Unu

Badem, un haline getirilmeden önce kabukları blanche edilerek soyulur ve ardından öğütülür. En popüler un alternatiflerinden biri olan badem unu tariflerinize derinlik ve zenginlik katarken, aroması ve kıvamıyla da her tarife uyar. Birçok tarifte buğday unu yerine bire bir ölçüde kullanılabilen badem unu glütensiz olduğundan tarifi bağlamak için ekstra bir yumurta ya da başka bir bağlayıcı gerektirebilir. Çoklu doymamış yağlar açısından zengin olan badem unu aynı zamanda bol miktarda magnezyum ve E vitamini içerir. Diğer yandan içinde fitik asit olduğundan çok fazla badem tüketimi zararlı olabilir. Ancak kabuklarının soyulması bu maddenin önemli bir kısmını elimine ettiğinden çok fazla endişeye mahal yok.

Un nasıl saklanır? Badem unu saklama koşulları!

Özellikle badem unu gibi kuru yemişlerden elde edilen unlar, yüksek miktarda yağ içerdiklerinden saklama koşulları konusunda çok dikkatli olmalısınız. Dışarıdan alınmış olsa da evde yapılmış olsa da, bu tür unları hava almayan kaplara koyup derin dondurucuda saklamalısınız. Bu şekilde saklanan unlar 1 yıla kadar dayanabilir. Ununuzun eskiyip bozulduğunu ise kokusundan anlayabilirsiniz.

Yulaf Kepeği

Bütün yulafın öğütülmesiyle elde edilen yulaf unuyla karıştırılmaması gereken yulaf kepeği sadece yulaf tanelerinin kabukları kullanılarak yapılır. Çözünemez liften oluşan yulaf kepeği, vücutta sindirilemediğinden karbonhidrat emilimine de yol açmaz. Hamur işlerinde ek başına kullanılması pek mümkün olmayan yulaf kepeğini, diğer unlara ekleyip hamurun güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Sıvıyı çok iyi emdiğinden yulaf kepeği kullandığınızda bol miktarda sıvı malzeme kullanmanız gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde sindirimde zorlanabilirsiniz.

Keten Tohumu Unu

Keten tohumu unu, keten tohumu tanelerinin doğrudan öğütülmesiyle elde edilir. Süpergıda kategorisinde yer alan keten tohumu sağlıklı yağların yanı sıra lignan adı verilen ve hormonları dengelemeye yardımcı olan antioksidanlar içerir. Fındığımsı aroması ve yoğun dokusu nedeniyle özellikle kraker, ekmek, kahvaltı gevreği gibi tariflere çok yakışan keten tohumu unu oldukça kullanışlı bir malzeme.

Chia Tohumu Unu

Chia tohumları bol miktarda omega-3 yağ asidi ve antioksidan içerir. Aynı zamanda suyu emerek jel benzeri bir dokuya dönüşürler. Böylece süt ürünleri kullanılmadan yapılan yoğurtlar ya da pudingler için çok uygun bir baz oluştururlar. Chia tohumlarını kendiniz öğütebilirsiniz. Bu şekilde keklerde, kurabiyelerde ve diğer hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Bire bir kullanım oranı chia unu için de geçerlidir.

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi, dünyanın birçok mutfağında tatlılardan çorbalara birçok tarifte kullanılabiliyor. Dolayısıyla ununun çok kullanışlı olması da şaşırtıcı değil. Hindistan cevizi önce kurutulur ardından öğütülür. Karbonhidrat miktarı badem unundan daha yüksek olan Hindistan cevizi unu, tekli doymamış yağ asitleri, demir ve lif deposudur. Yoğun kıvamı sayesinde bol miktarda su kaldıran Hindistan cevizi ununu bu nedenle bire bir ölçülerde kullanamazsınız. Nemini korumak için her su bardağı un için 1 adet yumurta eklemeniz ya da badem unuyla birlikte karıştırarak kullanmanız gerekir. 

Kakaonun faydaları nelerdir?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.