• Ağustos 17, 2021

Çorum leblebisi için standart belirlendi

Çorum leblebisi için standart belirlendi

Hitit Üniversitesi’nce yapılan çalışma ile Çorum leblebisi için standart belirlendi… Alınan numuneler sayesinde kalite parametrelerinin oluşturulduğu bildirildi.

Hitit Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi ortaklığında yürütülen “Çorum İçin Bir Projem Var” projesi kapsamında, Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Apaydın tarafından “Meşhur Çorum Leblebisinde Farklı Kavurma Koşullarında Oluşan Fiziksel ve Kimyasal Değişimlerin Belirlenmesi” konulu araştırma projesi hayata geçirildi.

Çorum leblebisi için standart belirlendi

Araştırma kapsamında, kentteki farklı satış noktalarından alınan leblebi numuneleri laboratuvar ortamında incelendi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Apaydın, araştırma sonucunda nohudun Çorum leblebisine dönüştürülmesi sürecinde üreticilerin işini kolaylaştıracak bazı parametreler belirlediklerini bildirdi.

Bu parametrelerin kentteki üreticilerle paylaşılacağını aktaran Apaydın, “Çalışma kapsamında ölçülebilir kalite parametre değerlerini belirledik. Leblebilerin kırılganlık, sertlik ve renk değerleri, numerik olarak belirlenerek leblebiye ölçülebilir kalite parametreleri oluşturduk. Böylece üreticiyi kendi üretimini sürekli takip edebilir hale getirdik” dedi.

“Hangi sıcaklıkta ve sürede çalışılırsa hangi değerlerin oluştuğu ortaya konulmuş oldu” diyen Apaydın, “Bir üretici, üretim yaptığında bu parametreleri dikkate alarak kendi ürününü standart kalitede çıkarabilecek” diye konuştu.

Kaynak: AA

Leblebinin kısa tarihi

Denizli’nin Tavas İlçesi’nin Kızılca (Kasabası) Mahallesi’nde geleneksel usullerle yaklaşık 500 yıldır leblebi üretilmektedir. Serinhisar İlçesi’nde de 1980’li yıllardan itibaren geleneksel leblebi üretimi yapılmaya başlanmıştır. Serinhisar İlçesi leblebiyi modern makinelerle fabrikalarda üretmeye başlayarak Türkiye’nin en önemli leblebi üretim merkezi haline gelmiş, markalaşmış ve ihracat yapmaya başlamıştır. Serinhisar’da geleneksel sarı ve beyaz leblebi yanında, baharatlı, şekerli vb, değişik üretim biçimleri denenerek yaklaşık 30 çeşit leblebi üretilerek ürün çeşitlenmesi yoluna gidilmiştir.

Kaynak: Türkiye Kültür Portalı

Leblebinin üretim aşamaları

Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar. Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır. Ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılır, sonra “mafrak” denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır. Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere “kırık leblebi” de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır.

Sarı benekli leblebi

Sarı leblebi bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna “çifte kavrulmuş leblebi” denir. Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.