- Aralık 2, 2020
Corona virüse karşı adaçayı ebegümeci gargarası önerisi
Ada çayı ebegümeci gargarası; Son günlerde artan Covid-19 vakaları ve içinde bulunduğumuz pandemi süreci şifalı bitkilere olan ilgiyi artırdı. Aşı ve ilaç çalışmaları her ne kadar umut verici düzeyde ilerlese de, enfeksiyonu önleyecek yöntemler hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi üstlenmeye devam ediyor.
Corona virüse karşı adaçayı ebegümeci gargarası önerisi
Verdiği bitkisel tarifler ve önerilerle internet dünyasında son derece popüler bir isim olan Prof. Dr. Saraçoğlu corona virüse (Covid-19) karşı ada çayı ebe gümeci gargarasını önerdi. Saraçoğlu, “Böyle bir tutam adaçayını alınız bir çentik de içine ebegümeciyi ilave edin, bunu bir bardak suda karıştırın. ondan sonra bunun gargarasını yapın. İnanın yüzbinlerce insanın hayatı kurtulur bu sayede.” dedi. Protein ve C vitamini yönünden oldukça zengin olan ebegümeci bitkisinin insan sağlığına bilinen birçok etkisi bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Covid-19’u önlemek ada çayı ve ebegümeci karışımıyla günde 3 kez gargara yapılmasını önerdi.
Saraçoğlu, “Covid 19’a karşı açacağınız bazı savaşlar var. Virüs daha burundayken yapacağınız şeyler var; adaçayı ve üçte bir oranında da ebegümeci. Adaçayı ile ebegümecini karıştıracaksınız, toplamı 5-6 gram kadar bu karışımdan alacaksınız. Bununla gargara sabah, öğlen, akşam ve her gün taze hazırlayacaksınız. Virüs öldürücü gargaranın püf noktası, her gün taze hazırlanması” dedi.
Prof. Dr. Saraçoğlu, sözlerine şöyle devam etti, “Arada birkaç yudum da alabilirsiniz. Hiçbir zararı yok. Bildiğimiz gribe karşı, fluya karşı mevsimsel gribe karşı boğaz enfeksyonlarına sebep olacak burun akıntısı alerjiye bağlı hepsi için geçerli bu söylediğim. Mikro organizmaların yok edilmesinde birebir”
Ebegümeci nedir?
Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesine özgü yayılan bir bitki türü olan ebegümeci ülkemizde de bilinen sekiz farklı türde yetişiyor. Ebegümeciler familyasının 1500 kadar cinsteki bitkilerinin genel adı ebegümeci olarak biliniyor.
Sebze olarak da tüketilebilen ebegümeci bitkisi kavurma, börek harçları ve pilav yemeği gibi tariflere katılarak kendine has tadı ve kokusuyla yemeklere farklı bir aroma katıyor. Ebegümeci bitkisinden çay, yağ veya krem de üretiliyor. Döktüğü tohumlarla yayılan bitkinin faydaları kök, gövde ve çiçek olarak tüketiliyor.
Ebegümeci bitkisinin faydaları
Ebegümeci bitkisinin insan sağlığına bilinen birçok faydası bulunuyor. Bunlar şu şekilde;
– Ağız gargaraları, faranjit ve kronikleşmiş bademcik iltihaplanmasına iyi geliyor.
– İçeriğindeki malvin ve malvidin dolayısı ile diş etleri için plak önleyici ve ağızdaki bakterilere karşı prooksidan özelliğe sahip oluyor.
– Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde banyo tedavisi etikili oluyor.
– Göz kuruluğu için ebegümeci çayı tedavisi kullanılıyor.
– Akciğerlerde balgam toplanması, öksürük ve bronşit, ses kısıklıklığı tedavisinde kullanılıyor.
Ebegümeci nasıl tüketilir?
Kök, gövde ve çiçek halinde olan ebegümeci bitkisi farklı şekillerde kullanılıyor. Çay, lapa ve banyo gibi farklı biçimlerde uygulanan bitkinin faydaları bu şekilde değişiklik gösteriyor.
Çay: 2 çay kaşığı kıyılmış çiçek, yaprak ve tüm bitki 250 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 8 – 10 saat bekletilerek demlenip süzülüyor. İçmeden önce ısıtılarak sıcak içiliyor.
Lapa: Bir kapta taze yapraklar veya tüm bitki eziliyor, çok az su ile çabucak ısıtılıp vücudu yakmayacak bir sıcaklıkta hasta bölgeye sarılıyor.
Banyo: 10 gr çiçek veya tüm bitki 1 litre suda 8 saat bekletilip, süzülüyor.
Kaynak: NTV
Gaz şişkinliğine iyi gelen bitki çayları nelerdir? öğrenmek için tıklayınız!
Bağırsak şişkinliği ve gaza iyi gelen bitkiler